Začetna stran

 

 

 

 

 

 

 

 

Bosonogi tek

Ostal sem sam, vendar je bosonogi tek oziroma fivefingers izpeljanka perfektna sprostitvena športno rekreativna varianta lahkotnega teka v naravi...

Nadaljujem naprej...

 

DOMŽALSKI PRSTACI 

Bosonogi tek in hoja

 Najnovejše znanstvene študije so pokazale, da je najbolje, če bi človek hodil in tekel bos. V svetu in tudi pri nas narašča število zagovornikov bosonogega teka in hoje. V ta namen smo se odločili da tudi v našem društvu TVD Partizan Domžale ustanovimo sekcijo za BOSONOGI TEK IN HOJO.
Znanstvene raziskave ugotavljajo, da raznovrstno blazinjenje pri tekaških copatih razvadi stopalo in tehniko teka preusmeri na tek na peto. Pri bosonogem teku pa se tehnika teka spremeni. Tečemo bolj na sprednji del stopala, po fazi leta pristanemo na sprednjih blazinicah noge. Mečne mišice nam kot vzmet blažijo pristanek in takoj v naslednji fazi odriva to energijo blaženja spremenijo v energijo za odriv v naslednji korak. Pomembno je tudi, da raztegnemo in ojačamo ahilovo tetivo, ki pri sodobni obutvi zaradi dvignjene pete postane zakrčena. Zaradi spremenjene tehnike skrajšamo korak in povečamo frekvenco korakov, tako imenovano kadenco. Sam položaj telesa med tekom je nagnjen bolj naprej. Faza pristanka na nogo in faza odriva se odvijata bolj pod težiščem telesa, oziroma se pomakneta celo malo nazaj za težišče telesa. To pomeni, da za premikanje naprej začnemo izkoriščati gravitacijo telesa. Vse to pa povzroči, da naš tek postane lahkoten, nežen in sproščujoč.
Zaradi vse večjega onesnaženja in nevarnosti, da si pri bosonogem teku in hoji poškodujemo stopalo, so razvili tako imenovano minimalistično obutev. Na tržišču je že nekaj znamk in modelov te obutve, vendar najboljši približek občutku bose noge je v obutvi Vibram fivefingers. Predvsem je pomembno, da je podplat čim tanjši, copat čim lažji in da nima dvignjene pete ter stabilizatorjev in blažilcev za stopalo.
V naši sekciji bomo sledili raziskavam, predvsem pa bi radi sami spoznali tehniko in razvoj bosonoge hoje in teka. Pridruži se nam lahko vsak, ki ga zanima ta zvrst hoje in teka. Kot začetniki se bomo učili drug od drugega, si izmenjali izkušnje in občutke pri teku in hoji. Začnemo takoj, ko bo vreme dopuščalo tek in hojo v minimalistični obutvi.

Dodatne informacije - Primož

Vibram Fivefingers

Vibram Fivefingers

Najboljši približek bosi nogi

Najboljši približek bosi nogi

Povezava na stran BOSI TEK

bositek.si/

Marko Roblek, soustanovitelj in predsednik društva Vitezi dobrega teka, je z bosonogim tekom začel povsem naključno leta 2007. Prva dva kilometra je brez obutve pretekel po ljubljanski ulici zaradi stave s prijatelji. Tedaj še ni slišal za bosonogi tek, a so ti prvi koraki nanj naredili močan vtis. Ko je še nekajkrat tekel bos v naravi, ga je presenetilo, da ga niso bolela kolena in gležnji, kot je bilo to navadno po teku s športnimi copati.
 

 

DOMŽALSKI PRSTACI NA TEKU PRIJATELJSTVA

TEK PRIJATELJSTVA IN SODELOVANJA

Skupaj z ERDANI SPORT trgovino smo na TEKU PRIJATEKJSTVA IN SODELOVANJA prvič v Domžalah predstavili bosonogi tek in minimalistično obutev, namenjeno za to obliko teka in hoje.V tej obutvi smo celotno traso teka prijateljstva pretekli trije »bosonogci«. Bosonogci gremo na tek za naš užitek in čas ni naš gospodar, vendar zadnji nismo bili. Ker je vse v znamenju številke 5, je bil tudi naš tempo nekako 5,5 minute za kilometer. Po teku je sledila predstavitev FiveFingers BIKILA minimalistične obutve. Vsi ki so želeli, so lahko poizkusili kako se teče in hodi v tej obutvi. Tukaj se moram zahvaliti Erdani Matjažu, ki nam je omogočil vse številke obutve FiveFingers - model Bikila, ki je namenjen prav za tek. Večina, ki je obutev testirala, je bila presenečena nad lahkotnostjo in drugačnim načinom teka.  

 

Obisk Dušana Mravljeta

V decembru smo bili izredno veseli dogodka, ki ga je pripravil AK Domžale pod vodstvom Tomaža Jarca in Gregorja Golje. V knjižnici Domžale nam je svoje tekaške dogodivščine slikovito opisoval naš ultramaratonec Dušan Mravlje. Pogovor in vzdušje in predstavitev knjige "Tek moja norost" so bili športno-tekaško nepozabni.

Udeležili smo se ga tudi "Domžalski Prstaci" in dobili potrdilo, da je tek v minimalistični obutvi DOBER, še posebej za dobro tehniko teka.

 

Zahvala AK Domžale in Dušanu za lep večer.

 

Pa smo začeli sezono

KONČNO!

Uraden začetek naše sekcije DOMŽALSKI PRSTACI v sezoni 2013, se je zgodil na prijetnem teku Soline, od Sečoveljskih do Strunjanskih solin. Proga ob morju, dolga slabih 10 km, perfektna organizacija, super ambient, če bi bil še sonček, bi bilo že preveč lepo. Na tek smo se podali Nataša, Janez, Stane in Primož, kot stalni člani sekcije. Od društva smo prejeli promocijske majice in naglavne rutke, da smo bolj prepoznavni. Odtekli smo v bosonogem tempu za naše lastno veselje in druženje. Že naslednji tek nas čaka v Sežani na Kraškem maratonu, se že veselimo.

Vabimo vse, ki se nam bi želeli pridružiti, kar korajžno!

Domžalski prstaci!

Domžalski prstaci!

Rekreativni teki 2014

SEŽANA 2014

Sežana, nimamo sreče z vremenom. Nekaj prstacev je bilo tempiranih na 21, vendar Predinov "bolj star bolj nor" je v borbo na 21 km iz naše vrst ponesel le najstarešega Staneta...

Ostali, Adriana, Nataša, Stane2, Janez in Primož smo se raje lotili 10ke. Na koncu se je to pokazalo kar prav, saj je dež začel močno padati kmalu po našem prihodu v cilj. Po drugi strani imamo nov izziv za prihodnje leto....

 

 

Soline 2014

Domžalski prstaci smo štartali z najlepšim tekom v sezoni - Povežimo soline, ki poteka od Sečoveljskih, do Strunjanskih solin. Vse pohvale Mojmirju Kovaču, ki pripravi fenomenalno vzdušje in za letos je naročil že kar "kičasto" vreme. Nataša, Adriana, Breda, Stane, Janez, Marko in Primož smo imeli res prelep tek, tak ki ostane v spominu.....

Soline, TVD ekipa...

Soline, TVD ekipa...

Soline, enkratno vreme....

Soline, enkratno vreme....

Soline, veliko tekačic....

Soline, veliko tekačic....

Soline, svojček 3. mušketirje...

Soline, svojček 3. mušketirje...

 Sežana, del ekipe TVD bosonogcev

Sežana, del ekipe TVD bosonogcev

Sežana, kislo vreme, veter piha.....

Sežana, kislo vreme, veter piha.....

Sežana, TVD bosonogci

Sežana, TVD bosonogci

Rekreativni teki 2013

KONČNO!!!

Ljubljanski mali maraton 2013 je padel tudi v Five Fingers obutvi, oziroma skoraj bosonogo. Letos je bilo vreme zelo naklonjeno tekačem. Bilo nas je kar nekaj tekačev iz društva, nekateri so se lotili desetke, nekaj nas je zmlelo mali maraton. V FF obutvi sem se edini projekta lotil kljub nekaterim poškodbam, ki so bile posledica pretiravanja v bosonogi varianti teka. Tokrat je šlo res po odličnem občutku in brez problemov vseh 21 km. Bosonogi tek se nadaljuje tudi čez zimo, seveda kolikor bo vreme to dopuščalo. 

 

Tek prijateljstva in sodelovanja Domžale 2013

Tudi to je tek, ki se ga kot domačini moramo udeležiti. Organizacija je bila super in tudi tek ob Kamniški bistrici je vedno znova nekaj posebnega, še posebej v veseli tekaški druščini. Zopet smo preživeli lep tekaški "bosonogi" dan.

 

 

3. BOSONOGI TEK KRANJ 2013

Domžalski prstaci smo se prvič udeležili zdaj že tretjega bosonogega teka v Kranju. Izjemno sproščena in prisrčna prireditev, na kateri je večina tekla popolnoma bosih, veliko nas je bilo v minimalistični obutvi, nekateri pa tudi v klasični tekaški športni obutvi. Tekaški krog je meril 2,5 km in vsak udeleženec si je pretečeno pot odmeril sam. Poleg teka smo bili deležni nekaj navodil kako tečemo bosi, katere nam je predstavil Marko Roblek, pobudnik bosonogega teka in te tekaške prireditve. Prijetna sproščena tekaška prireditev. Naslednja - 4. Bosonogu tek v Kranju, je že vpisan v naš koledar.

FF Comodosport na 21 km LJ mali maraton

FF Comodosport na 21 km LJ mali maraton

Comodosport kompaktni FF

Comodosport kompaktni FF

Sežana - Mali kraški maraton

24.3. 2013 je bil v Sežani Mali kraški maraton. Jutro zasneženo, hladno, napoved še hujša, skratka razmere ne najbolj obetavne za tek. Domžalski prstaci smo se vseeno spustili v borbo, kot parvi "partizani". Na sam start smo komaj uspeli priti, saj smo za nekaj časa obtičali na avtocesti zaradi nesreče. Hitenje, borba za številke, pri preoblačenju ni bilo časa niti za čipe za merjenje časa...Stane si je še po štartu na hitro preoblačil kavbojke....in odbrzeli smo v boj z burjo, ledeno mrzlim dežjem, nizkimi temperaturami. Glede na razmere in našo minimalistično obutev, smo se odločili za krajšo progo, čeprav smo prvotno imeli v mislih 21-ko. Pa drugič! Ampak kot ekipa smo res super in tudi take ekstremne razmere ne pokvarijo našega skupnega druženja in uživanja v teku. Hvala tudi našima navijačicama, ki sta hkrati tudi deklici za vse (čuvanje oblačil, hrana, pijača, masaže....). NA KONCU - BILO JE SUPER! Pohvaliti gre tudi organizatorje maratona.

Že treniramo za tek trojk!